ЧИ ВАРТО КУПУВАТИ НОВИЙ RAV4?
ВЛАСНИЙ ТЕST – ТОЙОТА НА STОЛИЧНОМУ

Новини
Дата публікації: 8 травня 2020 р.
rav4_40vs50

Вітаємо! З Вами Тойота на Столичному і дебют нашої нової рубрики – Власний Тест! Сьогодні ми порівняємо базові комплектації RAV4 40 (2015-2018) і RAV4 50 (2019-…) та спробуємо відповісти на питання чи є сенс у оновленні власного автопарку та купувати нове п’яте покоління Toyota RAV4 замість рестайлінгової моделі четвертого покоління. Ми вирішили обрати для порівняння саме базові комплектації адже Ви напевно дивились або читали багато оглядів цих моделей від автомобільних експертів та журналістів, що тестували здебільшого лише автомобілі у максимальній комплектації, вартість якої на 50-60% більше за базову та мали змогу розповісти та відчути переваги користування більшості з них. Але щодо початкової комплектації цих моделей?  Що отримує їх власник та які переваги RAV4 має на рівні ДНК?

Отже порівняємо RAV4 Comfort (2015-2018) та RAV4 Live (2019) з бензиновим двигуном об’ємом 2,0 л (1987 см3), переднім приводом та безступеневим варіатором. З самого початку бачимо, що перші комплектації моделей вже відрізняються за назвою (чи лише назвою?). Toyota RAV4 40 можна було придбати в чотирьох комплектаціях: Comfort, Live, Style, Lounge. RAV4 50 наразі можна придбати також в чотирьох комплектаціях: Live, Active, Lounge, Premium. Бачимо, що п’яте покоління RAV4 не має комплектації Comfort, Active замість Style та максимальна комплектація Premium.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
- RAV4 40 RAV4 50
Двигун 2.0 Dual VVT-i 2.0 Dual VVT-i
Тип двигуна бензиновий L4, 16-клапанний DOHC, Dual VVT-i бензиновий L4, 16-клапанний DOHC, Dual VVT-i (впуск - VVT- iE / випуск - VVT-i)
Максимальна потужність (кВт (к.с.) при об./хв.) 107 (146) / 6200 127 (173) / 6 600
Максимальний крутний момент (Н·м при об./хв.) 187 / 3700 – 3900 203 / 4 400 - 4 900
Екологічний стандарт EURO 5 EURO 6
Трансмісія Multidrive S Direct Shift CVT
Тип трансмісії варіатор (CVT) безступенева (варіатор) з фіксованою 1-ю передачею
Максимальна швидкість (км/год) 180 190
Прискорення 0-100 км/год. (сек.) 11,1 10,7
Витрата пального, (л/100 км) - -
Міський цикл 9,4 7,8
Заміський цикл 6,3 5,7
Комбінований цикл 7,4 6,5
Тип стоянкового гальма ручне гальмо електромеханічне гальмо
Довжина (мм) 4605 4600
Ширина (мм) 1845 1855
Висота (мм) 1685 1685
Колісна база (мм) 2660 2690
Кліренс мінімальний (мм) 190 195
Місткість паливного бака (л) 60 55
Об'єм багажного відділення 577 580

Виробництво Toyota RAV4 для українського ринку продовжується на двох заводах в м. Обу та м. Тойота, префектура Айті, Японія.

RAV4 50 побудований на новій платформі Toyota New Global Architecture (TNGA), що дозволила зробити цілковито новий автомобіль з максимальною ефективністю і це однозначна перевага п’ятого покоління кросовера. Завдяки нові платформі автомобіль має низький центр тяжіння, легку вагу та збалансоване шасі, завдяки чому керування більш зручне та комфортне, а також покращена стабільність автомобіля під час їзди.

ДВИГУН

RAV4 50 має оновлений більш потужний двигун (+27 к.с. та +16 Н·м) з кращими динамічними характеристиками та меншою витратою палива (0,6 – 1,6л/100 км). Під час руху автомобіль дійсно відчувається більш динамічним, а реальні показники витрати пального підтверджують заявлені показники 6-8 л на 100 км у міському циклі.

ТРАНСМІСІЯ

Меншу витрату палива для RAV4 50 також забезпечує нова автоматична трансмісія – варіатор Direct Shift з 10-ма умовними передачами та фіксованою стартовою передачею. Попереднє покоління оснащене варіатором Multidrive S з 7-ма умовними передачами. Фіксована перша передача дозволяє автомобілю не втрачати потужність на початку руху автомобіля.

ЕКCТЕР’ЄР

Не зважаючи на те, що візуально RAV4 50 здається нижчім, висота автомобіля не змінилися, зменшилась довжина на 5 мм, збільшилась ширина на 10 мм та збільшився на 10 мм кліренс. Обидві моделі RAV4 укомплектовані сталевими дисками з ковпаками, проте попереднє покоління RAV4 візуальне має перевагу, бо його ковпаки зроблені у формі дисків та дуже схожі зовні на легкосплавні диски. Новий RAV4 має звичайні диски та ковпаки, що звичайно можна замінити на оригінальні легкосплавні диски Toyota. Для зручності пошуку альтернативних варіантів наводима детальні параметри диска: R17 (діаметр) W7.0 (ширина) PCD5 (кількість кріпильних болтів) x 114.3 (діаметр розташування кріпильних отворів, мм) ET35 (виліт) DIA60.1 (діаметр ступичного отвору, мм). Проте RAV4 50 вже укомплектований підкрилками, в той час коли для RAV4 40 це можливо додатково встановити (приблизно 5700 грн без шумоізоляції та 10 300 грн з шумоізоляцією). Нова модель RAV4 має дві труби вихлопу, що симетрично розташовані під заднім бампером та мають привабливі хромовані накладки. Естетично це значно краще виглядає ніж на четвертому покоління кросовера.

ОСВІТЛЕННЯ ТА ОБЗОРНІСТЬ

Ще одна перевага нового RAV4 – світлодіодні рефлекторні фари головного світла з автоматичним коректором кута нахилу та функцією супровідного освітлення «Follow me home» на відміну від галогенових фар у Тойота РАВ4 четвертого покоління. Власники нового RAV4 також будуть мати датчик освітлення та при заїзді у темні приміщення (тунелі, паркінги тощо) не будуть витрачати час та необхідність увімкнути фари. В новому RAV4 «жовтими» залишилися протитуманні фари та покажчики повороту.

Обидві моделі RAV4 мають всі чотири автоматичні електросклопідйомники, проте в новій моделі всі чотири є травмобезпечні з автоматичною функцією, у попередній моделі функція «Авто» є лише для водійського скла, та нажаль працює лише на опускання. Також водії нового покоління Тойота РАВ4 будуть попереджені про відкриті вікна автомобіля.

Для покращення оглядовості зовнішні дзеркала нового RAV4 розміщені на дверях та збільшені задні бічні вікна. Зовнішні дзеркала також з функцією автоматичного складання при закритті автомобіля.

ІНТЕР’ЄР

Новий RAV4 вже має нову мультимедійну систему Toyota Touch 2 з 7-ми дюймовим екраном та камерою заднього виду. Підтримка систем Apple CarPlay та Android Auto має буди запущена найближчим часом. Стандартна акустична система нового RAV4 має шість динаміків – чотири мід-басових в дверях та два твіттера попереду. За оцінкою експертів ця акустична система високого рівня з можливістю індивідуального налаштування трьох смуговим еквалайзером.

В новому РАВ4 на центральній консолі розташована нова система керування кліматом в салоні автомобіля. В обох моделях це все ще кондиціонер, проте візуально та функціонально, звичайно, в новій моделі система краще. Під кліматичним дисплеєм розташовані дві кнопки двоступеневого підігріву передніх сидінь. Зліва від кнопки підігріву водія, що досить дивно – розташована кнопка відключення ESP (електронна система динамічної стабілізації автомобіля). Тобто в холодну пору року при увімкнені/вимиканні підігріву Ви можете «промахнутися» та відключити ESP. В новій моделі RAV4 також перенесено розташування кнопки підігріву лобового скла в зоні покою щіток склоочисників з центральної консолі на панель зліва від керма. З нашої точки зору доречніше було б поміняти місцями кнопки відключення ESP та підігрів лобового скла. Також відмітимо, що кнопки відкриття бензобаку та відкриття капоту розташовані поруч та мають однакову форму. Отже на заправці на новому РАВ4 відкривши капот замість бензобаку Ви можете нетривіально запропонувати заправити Ваш автомобіль через капот :)
Новий RAV4 має нове кермо. Діапазон його регулювання збільшений на 60 мм, що покращує комфорт від водіння. В обох базових комплектаціях функція круіз-контролю відсутня, але для RAV4 40 його можливо додатково встановити – важіль круіз-контроля вставляється у рульову стійку під кермом. Ця сама функція на новому RAV4 розміщена безпосередньо на кермі, тому, щоб її додати, необхідно повністю міняти рульове колесо.

Повністю змінено дизайн центральної консолі, що стала ширше на 35 мм та повноцінно розділяє водія та переднього пасажира. На центральній консолі кнопка електромеханічного гальма замінила ручне гальмо. Бардачок або ніша для рукавичок у новому РАВ4 менша ніж у свого попередника настільки, що навіть фірмовий органайзер для сервісної книжки, керівництва по експлуатації тощо від офіційного дилера не вміщується до нього. Проте ми впевнені, що Ваші рукавички точно помістяться! :)

Для задніх пасажирів стало більше простору для ніг (+49 мм) та більше простору між пасажирами (+40 мм), а на центральній консолі тепер розташовані 2 дефлектори обдуву для задніх пасажирів та 2 USB-порти (ще 1 USB-порт попереду). Проте спинки сидіння задніх пасажирів у RAV4 40 мали більший кут нахилу та розташовувалися збоку від дивану сидінь. В RAV4 50 спинки регулюються трохи менше важелем у верхній частині спинки біля підголовника. Також відзначимо, що новий РАВ4 не має рівного полу для задніх пасажирів на відміну від свого попередника, отже третьому пасажиру на задньому сидінні буде комфортніше у RAV4 40.

Щодо сидінь задніх пасажирів, звичайно, обидві моделі мають по 2 кріплення дитячого крісла стандарту ISOFIX у крайніх сидіннях, проте RAV4 40 має для них спеціальні бокси у які зручно вставляти кріплення сидінь, а нова модель RAV4 має лише «вушка» кріплень між сидінням та спинкою, що на справді менш привабливо виглядає та менш практичне у використанні.

Місткість паливного бака зменшилась на 5 л та дещо збільшився об’єм багажного відділення (+3 л), але візуально завдяки збільшеній глибині (+65 мм) та відсутності двох поперечин з сіткою, багажне відділення стало значно містке. Суб’єктивно більш містке багажне відділення нового RAV4 поступається практичності та функціональності своєму попереднику, що має крім вищезгаданої поперечини з сіткою ще додаткові гачки з двох боків. Але нова модель має практичну перевагу – дві ручки закриття багажнику з кожного боку. Попередник має одну ручку зліва і коли Ви знаходитесь праворуч від автомобіля, і Вам потрібно закрити багажник, маєте робити це торкаючись зовнішньої кришки багажного відділення.

ТЕСТ-ДРАЙВ

Безумовно Toyota RAV4 четвертого покоління дуже комфортний та приємний автомобіль під час їзди з достатньою динамікою та впевненою керованістю, проте за кермом новий RAV4 – це зовсім інший автомобіль. Таке відчуття, що ти їдеш на автомобілі вище класом, наприклад Toyota Highlander або Lexus RX. Автомобіль справді краще керується, підвіска та шумоізоляція менше пропускають звуків та вібрацій до водія, за винятком, можливо, лише звуків двигуна під час динамічного розгону. Але саме завдяки новій платформі автомобіля за кермом нового RAV4 однозначно комфортніше та приємніше знаходитись ніж за кермом його попередника. Приємна функція в новому поколінні Toyota RAV4 коли під час їзди з відкритими вікна раптово пішов дощ, система автомобіля запропонує Вам зачинити всі вікна одним дотиком, після активація склоочісника. На центральному дисплеї висвітиться повідомлення про дощ та пропозицією зачинити вікна. Натиснувши кнопку «так», всі вікна у Вашому автомобілі будуть зачинені автоматично.

АКСЕСУАРИ

У вас є чудова нагода оздобити свій новий RAV4 оригінальними якісними, функціональними та стильними аксесуарами. Це одна з тих моделей, що можна вдосконалювати та індивідуалізувати безперервно.

Зовнішні аксесуари: захист двигуна та КПП, бризговики, дефлектор капоту та вікон, секретні гайки коліс, молдинги дверей та багажного відділення, захисні планки та плівки бамперів, декоративні підніжки, поперечини кріплення багажу, фаркоп фіксований чи з’ємний, утримувач для велосипедів, кріплення для лиж та сноуборду (6+4 або 4+2), багажний бокс, легкосплавні диски, датчику тиску коліс, набір для ремонту шин, тонування лобового скла та вікон автомобіля.

Внутрішні аксесуари: гумові килимки салону та багажнику, алюмінієві накладки порогів, горизонтальна сітка багажнику, шумоізоляція, універсальний тримач планшета, дитячі сидіння 0+ (від 0 до 12-15 місяців (до 13 кг)), 1 (від 8 місяців до 4 років (9-18 кг)), 2-3 (від 4 до 12 років (15-36 кг)).

Захист кузова: плівкою, плівка під ручки дверей, накладки кромки дверей, передні та задні підкрилки.

Системи допомоги при паркуванні: передні та задні парктроніки.

Системи безпеки: імобілайзер, автосигналізації, супутникові противоугонні та охоронні системи, замки КПП.

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Технічне обслуговування на автомобілі Toyota в Україні мають проводитися кожні 15 000 км або 1 рік в залежності від того, що настане раніше.

RAV4 2.0 CVT 2WD
ТО-1 ТО-2 ТО-3 ТО-4 ТО-5 ТО-6
RAV4 40 - 2 401,20 4 642,31 2 401,20 4 642,31 2 401,20 7 580,15
RAV4 50 - 1 833,34 5 309,23 2 070,94 5 426,73 1 833,34 9 691,15

Нове покоління RAV4 дорожче трохи більше ніж на дві тисячі гривень у технічному обслуговуванні протягом шести ТО (90 000 км або 6 років).

З повним прайсами на ТО можете ознайомитись за посиланням - https://toyota-st.com/service

ВАРТІСТЬ КОРИСТУВАННЯ АВТОМОБІЛЕМ
Вартість нового автомобіля Вартість ТО Вартість б/в автомобіля Витрата пального, л/100 км Вартість пального Вартість користування автомобілем
RAV4 40 - 708 040₴ 24 108₴ 376 281₴ 9,4 211 500₴ 567 367₴
RAV4 50 - 721 833₴ 26 215₴ 383 612₴ 7,8 175 500₴ 539 936₴

Наша формула вирахування вартості користування автомобілем:

Вартість нового автомобіля + Вартість обслуговування + Вартість пального – Вартість продажу б/в автомобіля через 6 років.

Після приблизних підрахунків ми бачимо, що новий RAV4 дорожче на 13 793 ₴ під час купівлі та під час обслуговування на ТО на 2 106 ₴, але заощаджує 36 000 ₴ на паливі. Умовно рахуємо, щорічно обидві моделі втрачають по 10% від первісної вартості та отримуємо наприкінці вже перевагу нової моделі Toyota RAV4, що є на 27 431 ₴ вигіднішу в експлуатації.

ПІДСУМКИ

Підсумовуючи огляд двох поколінь RAV4 – однієї із найпродаваніших моделей в лінійці бренду Toyota можемо точно сказати що новий RAV4 – це абсолютно новий та більш довершений автомобіль, що має суттєві переваги над своїм попередником у динаміці, керуванні, комфорті, базовим обладнанням, сучасним дизайном та економічною вигодою. Проте RAV4 40 – це все такий же практичний, надійний та комфортний кросовер для активного образу життя з привабливим, можливо, класичним нестаріючим дизайном, що також має деякі переваги в деталях над своїм наступником. Купуючи автомобіль Toyota RAV4 у базовій комплектації клієнти отримують комфортний, гарно керований кросовер з великим салоном та багажним відділенням. Базова версія вже оснащена необхідними функціями для задоволення від водіння новим Тойота РАВ4.

Доречи, наприкінці лютого 2020 року було продано десять мільйонів автомобілів Toyota RAV4. Тільки минулого року продажі нового покоління склали 965 760 автомобілів. Проте зворотній бік володіння одним із найпопулярніших автомобілів – Вас можуть частіше зупиняти працівники поліції, які будуть просити пред'явити документи, що підтверджують право на власність або користування автомобілем.
Дякуємо за увагу, обирайте якісні та надійні автомобілі Toyota. Обирайте офіційний сервіс Toyota та підписуйтесь на наші канали в соціальних мережах. Далі буде ще більше актуальної інформації від офіційного дилера Тойота на Столичному!

Facebook
Instagram
Telegram
YouTube
Twitter

!
До порівняння можна додати лише 3 автомобіля